Αγαπημένοι φίλες και φίλοι!
Αυτό είναι!! Πολύ απλό, εύκολο, γρήγορο, χωρίς πολύ βούτυρο και κυρίως χωρίς ζάχαρη!! Τι άλλο θέλουμε; Εμένα προσωπικά μου αρκεί και καλύπτει πλήρως τις συχνές υπογλυκαιμίες μου!!
Στην ουσία είναι ένα είδος ganache, την οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε με αλεσμένους ξηρούς καρπούς, να την αρωματίσουμε με λικέρ, να την φυλάξουμε στο ψυγείο και να την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε κρέπες, να γαρνίρουμε διάφορα γλυκά κι ακόμη σαν σάλτσα σοκολάτας, αφού πρώτα την ζεστάνουμε.
Εδώ, όπως ήδη έχετε αντιληφθεί, το ρόλο της κρέμας γάλακτος παίζει το συμπυκνωμένο γάλα.
Αυτή την αντικατάσταση, υιοθετώ πολύ συχνά στις συνταγές και ομολογουμένως δεν έχω μετανιώσει ποτέ!
Τοοοοοοόσο καλό!! Ιδανικό για ένα καλό πρωινό και όχι μόνο, όπως είπαμε πιο πάνω!
Θα μου πείτε, δεν έχει την πλούσια γεύση της έτοιμης κρέμας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι κρέμες του εμπορίου, εκτός από τα πολλά λιπαρά, έχουν και άλλα στοιχεία στα συστατικά τους τα οποία δεν γνωρίζουμε!
Από μας εξαρτάται βέβαια τι θα επιλέξουμε για την διατροφή μας.....,it's up to you, με άλλα λόγια και σε άλλη γλώσσα!
Άλειμμα σοκολάτας με συμπυκνωμένο γάλα
Υλικά
200 ml συμπυκνωμένο γάλα(εβαπορέ), με χαμηλά λιπαρά
200 γρ. μαύρη σοκολάτα ή κουβερτούρα
50 γρ. σιρόπι σφενδάμου(sirop d'érable) ή μέλι
1 βανίλια
1 κουταλιά της σούπας λικέρ κουαντρώ ή άλλο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο βούτυρο
Δημιουργία
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την βανίλια και το σιρόπι σφενδάμου μέχρι το σημείο βρασμού.
Κόβουμε την σοκολάτα σε κομμάτια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα μέσα στο ζεστό γάλα, αφήνουμε για λίγα λεπτά να μείνει.
Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο, βάζουμε την κατσαρόλα πάνω και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το λικέρ, αν επιλέξουμε να το βάλουμε και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας.
Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στο μείγμα πολύ καλά αλεσμένα φουντούκια.
Ρίχνουμε το άλειμμα σε ένα καθαρό βάζο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στην συνέχεια το φυλάμε στο ψυγείο και μπορούμε να το καταναλώσουμε σε 3-4 βδομάδες.
Καλή επιτυχία!